0771 303 457 | 0314 196 527

contact@crisderma.ro

Boli cu transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuala sau infectiile cu transmitere sexuala pot fi contactate de la o persoana la alta prin folosirea aceluiasi ac de seringa sau prin sex genital, anal sau oral. Aceste boli sunt foarte frecvente. Exista mai mult de 20 de boli cu transmitere sexuala, cele mai frecvente fiind herpes simplex, veruci genitale, paduchi lati, molluscum contagiosum, scabie, chlamydia, sifilis, gonoree, hepatita B si C, si HIV.

Cum poti vedea daca cineva este infectat sau nu
Infectiii sunt transmise atunci cand persoana infectata nu are simptome, de cele mai multe ori nu poti spune daca cineva are sau nu o boala cu transmitere sexuala. Unii oameni nu stiu ca sunt infectati , iar cei care stiu se feresc sa vorbeasca despre asta. Daca ai facut sex, chiar si o data cu o persoana infectata este foarte probabil sa contactezi boala. Numeni nu este prea tanar, prea batran, prea bogat sau prea sarac pentru a se imbolnavi.

Tipuri de boli cu transmitere sexuala

Virusul herpes simplex

Herpes simplex produce inflamatii dureroase in zona genitala sau orala care se pot mentine ani de zile. Boala este transmisa de la o persoana la alta chiar si in zonele non-genitale prin contact fizic. Un nou-nascut poate fi infectat in timpul nasterii, de aceea trebuie luate masuri speciale intr-un astfel de caz.
Sunt doua tipuri de herpes simplex: tipul 1 si tipul 2.
Aproximativ 30% din infectiile genitale cu herpes sunt cauzate de tipul 1, acesta fiind mai frecvent in infectiile orale cauzate de sexul oral.
Tipul 2 cauzeaza in cea mai mare parte raspandirea herpesului in zonele genitale.

Verucile genitale

1Human papilloma virus (HPV) produce leziuni sub forma de “conopida”care cresc in marime si numar si se pot transmite de la o persoana la alta. Unele tipuri de virusuri Human Papilloma, cele care produc mici umflaturi mai intunecate sau de culoarea pielii pot cauza si producerea de cancer de col uterin. HPV poate fi detectat printr-o examinare fizica si prin testul Papanicolau. La femeile insarcinate, copilul se poate infecta in timpul sarcinii si sunt necesare precautii pentru a evita ca aceste lucruri sa se intample. Verucile pot fi tratate prin chirurgie cu laser. Se recomanda mai multe vizite la medic pentru control, intrucat acestea pot recidiva.

Molluscum contagiosum

2 Acesta produce mici umflaturi care sunt transmise de la o persoana la alta prin contact fizic. Acestea pot fi luate si de catre copii.
Molluscumul se poate resorbi de obicei in aproximativ un an la indivizii sanatosi, dar este deranjant si se poate transmite si la alte persoane. Exista cateva tratamente cum ar fi chiuretajul, crioterapia, laserul CO2, electrocauterizarea si medicamentele topice. Ca si in cazul bolilor cu transmitere sexuala trebuie cunoscuta sursa infestarii.

Paduchi lati

34Acestia sunt niste mini insecte care apar in parul pubian si determina mancarimi. Paduchii depun oua pe par si infestarea continua pana cand acestia sunt omorati prin intermediul medicamentelor. Un program de igiena este necesar pentru a elimina problema cat si pentru a impiedica reinfestarea. De asemenea trebuie gasita sursa infestarii.

Scabia

5Aceasta este cauzata de mici paraziti care ajung sub piele si determina o mancarime puternica. Se raspandeste prin contact fizic, nu neaparat contact sexual, si se trateaza prin medicamente ce omoara parazitii. De asemenea este necesara o igiena severa pentru a elimina sursa infestarii si pentru a preveni reinfectarea. De obicei este necesar tratamentul tuturor celor din casa.

Chlamydia

Chlamydia este o infectie care produce o secretie albicioasa a vaginului sau a penisului, care poate sa nu aiba nici un simptom, de cele mai multe ori fiind nedetectabila. Fara simptome infectia poate duce la o boala inflamatorie a pelvisului la femei care poate determina infertilitate. Dupa o cultura, chlamydia poate fi tratata cu antibiotice; diagnosticul si tratamentul cat mai devreme posibil este foarte important.

Gonoreea

Aceasta poate sa nu prezinte simptome, poate produce o secretie a vaginului sau penisului sau poate produce o senzatie de usturime atunci cand urinezi. Poate duce la boala inflamatorie a pelvisului si infertilitate la femei. Daca o femeie cu gonoree e insarcinata, copilul ei poate sa fie infectat in timpul nasterii. Diagnosticul timpuriu ajuta la tratarea acesteia prin antibiotice. De asemenea si partenerii trebuie tratati.

Sifilis

Sifilisul determina aparitia unor rani nedureroase la nivelul pielii, cel mai frecvent la nivelul gurii si genital. O eruptie poate aparea daca acesta este netratat. Sifilisul poate afecta inima, vasele de sange, creierul, si sistemul nervos. Un copil poate fi infectat in timpul sarcinii. Sifilisul poate fi depistat printr-un test de sange. Acesta poate fi vindecat cu antibiotice si ambii parteneri trebuie sa fie tratati.

Hepatita B si C

Atat hepatita B cat si hepatita C pot fi transmise prin contact sexual. Hepatita B poate da febra, dureri musculare, voma, diaree si afectarea ficatului. Este singura boala cu transmitere sexuala care poate fi prevenita printr-un vaccin.
Simptomele caracteristice hepatitei C sunt determinate de o usoara colorare a pielii numita icter.
Hepatita C este cea mai frecventa cauza a bolii cronice a ficatului care poate necesita un transplant de ficat. In ziua de azi nu exista nici un vaccin impotriva hepatitei C.

HIV/SIDA

Virusul imunodeficientei umane distuge sistemul imunitar, si determina infectii de lunga durata, diaree, febra,scaderea in greutate si poate fi fatal. Poate fi transmis la fat in timpul nasterii sau in timpul alaptarii. Exista tratamente, dar nici unul nu este eficient si inca nu s-a descoperit nici un vaccin.

Protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala
Singura metoda care functioneaza 100% este abtinerea de la sexul oral, genital sau anal sau partenerul sa nu fie infectat.
Prezervativele pot micsora riscul infectarii cu boli care se transmit prin intermediul fluidelor prezente in sange, sperma sau vagin, dar acestea trebuie folosite bine. Pentru ca ele nu acopera toate zonele corpului, prezervativele nu ofera o protectie totala impotriva bolilor cu transmitere sexuala precum herpes, veruci genitale, sifilis,molluscum contagiosum, paduchi lati,si scabie, care sunt transmise prin atingere sau prin contact fizic.
Contraceptivele protejeaza impotriva sarcinii, dar nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
Pentru mai multe informatii, diagnostic si tratament consultati un dermatolog.

468 ad