0771 303 457 | 0314 196 527

contact@crisderma.ro

Cancerul de piele

Modificarea stratului de ozon (se cunoaste ca radiatiile solare nu mai sunt aceleasi ca acum cinci sau zece ani), turismul estival si, mai nou, moda petrecerii vacantelor de iarna in tari exotice, dar si moda folosirii solarelor de bronzare, a condus la cresterea incidentei bolilor fotoinduse si, in special, a cancerelor de piele. Astfel, la fiecare 12 luni apar circa 150 de cazuri noi de cancere cutanate, iar, in ceea ce priveste incidenta melanomului malign, se stie ca aceasta s-a dublat la fiecare opt ani dupa anii ’70, estimandu-se ca o persoana din o suta va dezvolta aceasta boala pe parcusul vietii.

Descriere

Cancerul cutanat (de piele) a devenit cel mai frecvent tip de cancer la om. Cele mai multe cancere cutanate au punct de plecare epidermul (stratul  superior al pielii). In unele cazuri se extinde la alte parti ale corpului.
Sunt doua tipuri de carcinom (cancer) nemelanomatos:
– Carcinoma bazocelular, tipul cel ma frecvent, ce apare in 75 procente  din cazurile de carcinom epitelial (invelisul extern al corpului, format din mai multe straturi). Poate sa invadeze pielea normala si sa-i modifice aspectul, sa distruga tesuturile profunde, ca muschii si oasele. Carcinomul bazocelular metastazeaza (afectarea altor organe la distanta de leziunea primara) in putine cazuri.
– Carcinomul spinocelular, apare in 20 procente  din cazurile de cancer epitelial. De cele mai multe ori evolueaza lent si se dezvolta pe pielea care a suferit o leziune. Este mai invaziv decat cel bazocelular si se raspandeste la alte parti ale organismului.
Alta forma de cancer al pielii o reprezinta melanomul, acesta aparand cel mai frecvent pe o formatiune nevica preexistenta.

Cauze

Carcinomul epitelial cutanat este cauzat de supraexpunerea la soare si la raze ultraviolete. Supraexpunerea la raze ultraviolete poate aparea in:

– arsuri solare severe in special in copilarie
– expunerea indelungata la soare dealungul timpului
– utilizarea solarelor sau a lampelor cu ultraviolete, care reprezinta surse artificiale de ultraviolete.

Alte cauze posibile de aparitie a cancerului de piele include expunerea repetata la raze X, anumite chimicale (arsenicul, carbunele), substante radioactive (radiul). Cancerul de piele poate fi de asemenea cauzat de tratamentul cu radiatii ionizante (radiatii ce ionizeaza particulele, de exemplu radiatii alfa, beta, microunde) pentru eczeme, psoriazis sau acnee.

Diagnostic

Examinarea pielii de catre medic este primul pas. Daca se suspecteaza cancerul, este necesara o biopsie pentru diagnosticul de certitudine. Pentru aceasta este necesara recoltarea unei portiuni din piela lezata si examinarea sub microscop, pentru evidentierea celulelor canceroase.

Simptome

Cancerul de piele apare ca o modificare a aspectului pielii, de exemplu o iritatie, o excrescenta, o rana care nu se vindeca, sau o modificare a unui nev pigmentar (alunita) sau a unui neg.
Cancerul de piele afecteaza de obicei zone care sunt expuse la soare in mod frecvent: gatul, spatele, pieptul si umerii. Zona nasului este afectata cel mai frecvent.
Carcinomul bazocelular apare cu o frecventa de trei ori mai mare decat cel spinocelular.
Semnele de carcinom bazocelular pot fi foarte variate si pot include modificari in aspectul pielii ca:

– leziuni ferme, cu aspect perlat, cu vase de sange ce au un aspect de panza de paianjen (telangiectazii).
– pete sensibile, rosii care sangereaza cu usurinta.
– leziuni mici, profunde, cu aspect perlat si cu centrul deprimat.
– leziuni mici, lucioase care pot semana cu negii sau cu nevii pigmentari.
– pete asemanatoare cu cicatricile in special la nivelul fetei.
– leziuni pruriginoase, care sangereaza, formeaza cruste si apoi se repeta ciclul, dar care nu se vindeca in decurs de 3 saptamani.
– modificari in forma, marimea si culoarea negilor sau nevilor pigmentari.

Carcinomul spinocelular afecteaza fata, gatul sau capul. Semnele de carcinom spinocelular include:

– leziuni persistente, ferme, de culoare rosie pe zonele de piele expuse la soare.
– zone de piele ce au un aspect tare (solzos), sangereaza sau dezvolta o crusta. Aceste zone pot creste in dimensiuni pe o perioada de cateva luni sau pot forma o rana.
– excrescente (zone iesite in afara) ale pielii ce pot arata ca un neg.
– rani ce nu se vindeca sau zone de piele subtiata la nivelul buzei inferioare, in special la persoanele fumatoare, la cei ce mesteca tutun sau sunt expusi frecvent la soare sau la vant.

Alte boli, ca de exemplu keratoza actinica, poate avea simptome si semne similare cu cele ale cancerului de piele, de aceea este necesara evaluarea de catre un specialist (dermatolog) a oricarei modificari nou aparute sau persistente la nivelul pielii.

Tratament

Carcinomul nemelanomatos se trateaza de obicei prin procedee de mica chirurgie cu distrugerea sau indepartarea tegumentelor afectate. Tratamentul in fazele precoce ale cancerului are rata de succes de pana la 90 procente .

Preventia

Marea majoritate a cancerelor de piele pot fi prevenite prin protejarea pielii la actiunea razelor solare si razelor ultraviolete.

– limitarea expunerii la soare, in special intre orele 10 si 16 (ore cu expunere maxima la ultraviolete)
– purtarea de haine care sa protejeze pielea, inclusiv ceva pe cap, bluza cu maneca lunga si pantaloni
– utilizarea ochelarilor de soare cu filtru pentru ultraviolete
– utilizarea unei creme de protectie cu un factor de protectie de minim 15, in fiecare zi, tot timpul anului, chiar si cand e innorat afara. Lotiunile care sunt cu spectru larg protejeaza organismul de actiuea razelor ultraviolete A si B. Substantele care protejeaza de actiunea soarelui sunt sub forma de lotiuni, geluri, crčme si uleiuri.
– Folosirea unui balsam de buze sau a unei creme cu factor de protectie, pentru a proteja impotriva arsurilor sau a ranilor provocate de frig.
– Evitarea solarelor sau a lampilor de bronzat care emit radiatii ultraviolete.
– Protejarea pielii copiilor
– Educarea copiilor pentru a evita supraexpunerea la soare
– Purtarea de haine protectoare, ochelari de soare si palarii sau sepci atunci cand stau la soare
– Aplicarea de lotiuni protective impotriva razelor ultraviolete cu factor de protectie 25 sau 30. Se reaplica lotiunea dupa 2 ore de stat in soare sau in apa,chiar daca aceasta este rezistenta la apa.
– Copii cu varsta mai  mica de 6 luni nu se expun direct la lumina soarelui.
– Unele persoane cred ca bronzul protejeaza impotriva arsurilor solare si leziunilor tegumentare. Totusi, razele necesare realizarii bronzului pot cauza ele insele leziuni.

67

468 ad